Rokotta­mattomat varastavat lapsilta

Nopeasti loppuvuodesta heikentynyt koronatilanne aiheuttaa syystä huolta: Helsingissä sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrä on kaksinkertaistunut kahdessa viikossa ja esimerkiksi varasairaalaksi varusteltu Herttoniemi otettiin käyttöön eilen. Samalla pormestari ja toimialajohtaja kertoivat myös uudesta strategiasta: paljon terveydenhuollon resursseja vaatineesta ja vaikuttavuutensa menettäneestä koronajäljityksestä luovutaan ja testauskapasiteettia kohdennetaan riskiryhmiin. Samalla rokotustahtia nopeutetaan. 

On aivan selvää että tilanne on nyt kriittinen. Yhtä selvää lienee, että korona saavuttaa tavalla tai toisella jokaisen. Sen sijaan suuri merkitys on sillä, onko sairastunut rokotettu vai ei. HUS-alueella sairaalaan joutuneista rokottamattomia tai vaillinaisen rokotussuojan saaneita on valtaosa. Sen lisäksi sairaalahoidossa on myös täyden rokotussarjan saaneita erityisen haavoittuvia riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä. 

Helsingissä kokonaan rokottamattomia on edelleen 147 000. Piittaamattomuuden maksumiehiksi joutuvat koronakriisin suurimmat kärsijät: lapset ja nuoret sekä muuta hoitoa tarvitsevat potilaat. 

Hallituksen loppiaisen tienoilla julkisuudessa käymä kädenvääntö etäkoulusta oli ala-arvoista seurattavaa. Perhe- ja peruspalveluministeri sekä STM:n kansliapäällikkö tulkitsivat asiantuntijaraportteja mielensä mukaan – ministeri jopa totesi, ettei lasten lähikouluun palaaminen olisi turvallista. Vastuutonta ja vaarallista puhetta.

Lasten ja nuorten pahoinvointi on lisääntynyt koronan aikana. Oppimisvajeet ja hyvinvointierot ovat kasvaneet ja esimerkiksi lakisääteisiä terveystarkastuksia on jätetty pitämättä. Kasvatamme ikäluokkaa, jonka elämästä on riisuttu ilo ja toivo, kun harrastaa ei saa eikä minnekään voi mennä.  

Asiantuntijat ovat laajasti vedonneet lasten ja nuorten puolesta. Myös hallitus on ilmoittanut kannattavansa lapset ensin -politiikkaa, mutta käytännössä toimet sanelee hallitusta mielin määrin riepotteleva ministeri, jonka vaatimat toimet eivät läheskään aina osu edes oman ministeriön määräysvaltaan. 

Lasten ja nuorten oikeudet eivät voi olla pelkkää puhetta. On aikuisten velvollisuus tehdä niistä täyttä totta. 

Ota rokote. Suojele lapsen ja nuoren oikeutta kasvuun ja kehitykseen. 

Rokotta­mattomat varastavat lapsilta