Venäjän nainen, nouse!

Naistenpäivä on Venäjällä vanha kommunistien perustama juhlapäivä, jota juhlitaan perheen kanssa. Tänä vuonna juhlan korvaa syvä suru ainakin niissä perheissä, joiden pojat eivät koskaan palaa – osa perheistä tosin ei välttämättä vielä tiedä läheisensä kuolemasta, sillä Venäjän sotasensuuri estää kuolinuutisten kertomisen omaisille. Ukrainalaisten ilmoittamien tietojen mukaan arviolta 11 000 venäläistä sotilasta on kuollut sodassa. 

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan 11 sotapäivän aikana Ukrainasta on paennut 1,7 miljoonaa naista, lasta ja vanhusta. Kyseessä on Euroopan suurin pakolaiskriisi toisen maailmansodan jälkeen. 

Venäjä on pommittanut sairaalat, koulut, päiväkodit. Se on rikkonut itse julistamaansa tulitaukoa ja estänyt tykistötulella siviilien evakuoitumisen piiritetyistä kaupungeista. Punainen risti raportoi Venäjän miinoittaneen reitin, jota oli tarkoitus käyttää siviilien poistumiseksi taistelujen keskiössä olevassa Mariupolissa. Se on syyllistynyt lukuisiin sotarikoksiin, myös esimerkiksi raiskauksiin, ja tulee jatkamaan niitä vielä ennen kuin sota päättyy. 

Jokainen näistä uhreista on täysin turha. Mitään järjellistä syytä näihin julmuuksiin ei ole. Kun katson kuvia syyllisistä, Venäjän johdosta, näen vain vanhoja katkeria miehiä. Missä sinä olet? Olen varma, ettet hyväksy poikiesi kohtaloa, et halua arvailla mitä heille kävi.

Venäjän nainen, pyydän sinua. Nouse ja vastusta. Lopeta tämä hulluus ja palauta rauha.


Lahjoita ruusurahat pakeneville naisille ja perheille: UN Women Suomen keräys.

Punaisia ruusuja