Palvelukseen halutaan: Osaaja

Osaajapula pahenee Suomessa hurjaa vauhtia. Keväällä 2023 eduskuntavaalit on viimeinen hetki tehdä kokonaisvaltaisia, jämäköitä päätöksiä osaajapulan ratkaisemiseksi. Vaalit ratkaisee seuraavan hallituksen – ja sillä on pelissä koko Suomen hyvinvointi.

”Lapsesi päiväkotiryhmässä on jälleen paha hoitajavajaus, emme saaneet sijaisia”, ”Metrovuoroja on peruttu, syy kuljettajapula”, ”Ravintola on suljettu henkilökuntapulan takia”, ”Laboratoriopalvelumme ovat aikataulusta myöhässä, syynä työvoimapula”…

Osaajapula näkyy ja tuntuu jokaisen helsinkiläisen arjessa. Kyseessä ei ole mikään teknologiayritysten tai edes pelkän sote-alan pulma vaan valtava yhteiskunnallinen ongelma. Tarvitsemme osaajia joka alalle. Puuttuvat osaajat ovat myös taloudellisen kasvun este.

Mistä osaamispulassa on kyse?

Osaajapulasta on puhuttu vuosia. Nyt työelämässä oleva ikäluokka on ensimmäinen, jonka koulutustaso on alempi kuin sieltä jo eläkkeelle siirtyneen. Verrokkejamme osaamisessa ovat Turkki ja Chile – eivät siis esimerkiksi muut Pohjoismaat. Pisa-tulosten perinne elää enää vain muistoissa.

Koulutustasomme heikentymisen lisäksi olemme hävinneet vuosien ajan maahanmuutossa. Kun Ruotsin talous kasvoi maahanmuuton avulla, oli Suomi haluton ottamaan uusia tulijoita – saati että olisi pohdittu strategia, kuinka uusia osaajia houkuteltaisiin maahan.

Esimerkiksi varhaiskasvatuksen osalta tilanne on ollut pääkaupunkiseudulla vaikea jo vuoden 2017 lopusta: osaavaa työvoimaa ei yksinkertaisesti ole riittävästi suhteessa siihen, mikä on tarve.

Toinen tuttu esimerkki on startup-yritykset. Vuoden 2022 aikana osaajapula on Suomen startup-yhteisön mukaan muuttunut entistä hurjemmaksi: peräti 56 % yrityksistä mainitsee yhteisön kyselyssä osaavan työvoiman puutteen olevan este kasvulle. Tällä on väliä: Tulevaisuudessa Suomen uudet korkean tuottavuuden työpaikat muodostuvat yhä useammin startup-yrityksiin.

Miksi osaajapula on ongelma?

Alati syvenevä osaajapula vaikuttaa Suomen talouteen, yhteiskuntamme kykyyn huolehtia palveluista, mahdollisuuksiin selviytyä voimistuvasta kestävyysvajeesta, yritysten kasvuun ja elinvoimaisuuteen – siis kaikkien suomalaisten ja koko Suomen hyvinvointiin.

Kevään 2023 eduskuntavaalit ovat myös osaamisvaalit

Suomi tarvitsee kaikenlaisia osaajia lähes kaikkiin töihin. Siksi kevään 2023 eduskuntavaalit ja seuraava hallituskausi ovat ratkaisevia


PS. Vaalien aikataulu

  • Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa 22.03.2023.
  • Ennakkoäänestys päättyy kotimaassa 28.3.2023, ulkomailla jo muutama päivä aiemmin 25.3.2023.
  • Varsinainen vaalipäivä on 2. huhtikuuta, jolloin äänestyspaikat aukeavat klo 9 ja sulkeutuvat klo 20.
Slushin lava
Slush tuo kerran vuodessa Suomeen lähes 1000 miljardin riskisijoittajapääoman.