Näkemiin sääntö-Suomi – On ilonpalautuksen aika

Vähemmän sääntelyä, enemmän vapautta tehdä fiksuja valintoja. Aion kansanedustajana tehdä parhaani, että palautamme ilon Suomeen.

Kuuliaisuus, rehellisyys, tunnollisuus ja suorittaminen. Siinä neljä perisuomalaista arvoa ja tyypillistä luonteenpiirrettämme. Olemme kiistatta maailman kärkitasoa lainsäädännön noudattamisessa.

Miksi emme siis antaisi suomalaisille enemmän vapautta päättää omasta elämästään? Olemme vastuullisia ihmisiä käskemättäkin.

Eroon lakien kultakuorrutuksesta

Puhuttaessa byrokratiasta ja ylisääntelystä, syyttävä sormi osoittaa herkästi Euroopan unionin suuntaan. Hyvin usein syntipukki löytyy kuitenkin kotimaasta, ei Brysselistä.

EU:sta peräisin olevan sääntelyn osalta kyseessä on monesti ilmiö nimeltä ”gold-plating” eli EU-lainsäädännön kansallinen ”kuorruttaminen”.

Gold-plating voi ilmetä monella eri tavalla. Yleisintä on lisätä EU-lakeihin ylimääräisiä vaatimuksia ja muita elementtejä, kun EU-laki saatetaan osaksi kansallista lainsäädäntöä.

OECD:n maatarkastelun mukaan Suomi harrastaa yli-täytäntöönpanoa eli EU-lakeja siirretään osaksi kansallista sääntelyä turhan pedantisti ja puritaanisesti.

Mahdollistetaan ilo

Usein ylisääntely ja järjenvastainen byrokratia on ihan kotikutoista. Näin on etenkin alkoholiin, elintarvikkeisiin, ravintoloihin sekä yleisimmin palveluihin ja yritystoimintaan liittyvän sääntelyn kohdalla.

Tästä on nyt korkea aika päästä eroon.

On aika luottaa suomalaisten kaupunkilais- ja maalaisjärkeen. Valtaosa suomalaisista on todella vastuuntuntoisia – käskemättä ja pakottamatta.

Kansanedustajana haluan rakentaa Suomea, joka ruokkii iloa arkeen ja työelämään.

Kun arki ei ole pelkkää harmaata kieltojen kyllästämää suorittamista, ei siitä myöskään tarvitse hakea vapautusta ”nollat päässä”.

Elämästä nauttiminen ja tuottavuus eivät sulje toisiaan pois. Päinvastoin. Väitän, että silloin voimme paremmin kaikki: ihmiset, yritykset, kaupungit ja koko kansantalous.

Annetaan suomalaisten itse päättää. Vähemmän sääntelyä, enemmän vapautta ihmisille tehdä itse fiksuja valintoja.

Se tarkoittaa muun muassa tätä:

1. Viinit ruokakauppoihin

Suomalaisten kulutustottumukset ovat muuttuneet. On aika siirtyä eurooppalaiseen alkoholipolitiikkaan ja pistää myyjät samalle viivalle.

Lähikauppias osaa myydä pullollisen viiniä siinä missä juuston ja leivänkin.

Selkeä enemmistö ( 65 %) suomalaisista haluaa viinit ruokakauppoihin.

Viinien myynti ruokakaupoissa laskisi vähittäismyyntihintoja ja näin vähentäisi matkustajatuontia sekä ulkomaista verkkokauppaa, ja lisäisi kotimaahan jääviä verotuloja. Lisäksi se tukisi pienten ruokakauppojen kilpailukykyä. On aika normalisoida viinit ruokajuomana muiden eurooppalaisten maiden tapaan.

Samoin alkoholin myynti ravintoloista mukaan otettavaksi tulisi sallia. Aterialla kesken jäänyt viinipullo pitää samoin voida ottaa kotiin.

Suomen on syytä vakavasti harkita myös ravintola-anniskelun arvonlisäveron alentamista ravintolaruoan tasolle.

2. Enemmän ihmisten kohtaamisia

Kansanedustajana haluan helpottaa ihmisten kohtaamisia.

Kaikki kaupunginosat ja keskustat tekee eläväksi ihmisten kohtaaminen. Päättäjien tehtävä on antaa tähän mahdollisuus.

Muistelen Brysselin entisen kotikorttelini viikoittaista iltatoria, johon vuoden ympäri – välillä räntäsateessa – kokoonnuimme naapureiden ja ystävien kanssa keskustelemaan ja hankkimaan kojuista paikallisia elintarvikkeita, syömään kohtuuhintaista ja yksinkertaista iltapalaa sekä nauttimaan lasin viiniä.

Torin keskellä olevassa leikkipaikassa perheiden lapset pääsivät samalla leikkimään vanhempien valvovan silmän alla. Suomi olisi tähän valmis. Toki kotimaan ilmastorealiteetit huomioiden. Anniskelua ja esimerkiksi kaupunkien kesäterasseja koskevaa sääntelyä on edelleen yksinkertaistettava.

3. Helsingin keskusta eläväksi

Pandemia tyhjensi Helsingin keskustan, eikä toipuminen ole lähtenyt käyntiin. Verkkokaupan kasvu, etätyön yleistyminen ja supistuneet turistimäärät ovat vähentäneet ihmisvirtoja keskustaan.

Helsingin keskustaa näivettää kielteinen kierre: kun ihmisiä ei ole, poistuvat kaupat ja palvelut ja syitä tulla keskustaan on taas aiempaa vähemmän. Ihmisille on annettava syy matkata kaupungin ytimeen.

Haluan olla mukana rakentamassa Helsinkiä, jossa on tapahtumia, kaupunkikulttuuria, ihmisiä ja hyvää helsinkiläistä fiilistä. Yhtenä esimerkkinä Senaatintori, joka on syytä muuttaa pysyväksi tapahtumien keskukseksi. Tästä olen tehnyt myös valtuustoaloitteen.

4. Eroon ”varmuuden vuoksi” -kielloista

Lisää esimerkkejä löytyy valitettavasti läjäpäin etenkin lääkkeitä, alkoholia ja elintarvikkeiden koskevasta sääntelystä.

Liian usein suomalainen ”varmuuden vuoksi kielletty” -mentaliteetti tappaa paitsi ilon, myös näivettää innovaatiot ja yritysideat sekä aiheuttaa kannustinloukkoja.

Sääntö-Suomen aika on ohitse.

Haluan olla mukana rakentamassa Suomea, joka tarjoaa asukkailleen enemmän iloa, vapautta ja mahdollisuuksia elää ja voida hyvin. Ihan suotta jännitämme. Me suomalaiset osaamme kyllä.

Oletko samaa mieltä?

Mikä turha sääntely sinusta joutaisi historiaan? Miten loisimme lisää iloa arkeen, työelämään ja kaupunkiin?

Tutustu vaaliteemoihini, ota yhteyttä ja tule mukaan eduskuntavaalikampanjaan!

Kansanedustajaehdokas Anniina Iskaniuksen kampanja-avaus Galleria Halmetojassa Helsingissä. Kampanjapäällikkö pitää puheen.