HOK-Elannon vaalit – vaivatonta ja edullista arkea

Aina on kiire. Kuulostaako tutulta? Omaa arkea helpottaisi merkittävästi laadukas ruuan verkkokauppa, josta ostokset voisi kätevästi klikkailla koriin ja toimitus hoituisi viimeistään seuraavaksi päiväksi omalle ovelle. Jollekin toiselle helppous voi tarkoittaa piipahdusta lähikaupassa tai matkaa kerran viikossa isompaan markettiin.

Viime vuosina suomalaisten elämä on keskittynyt entistä enemmän kotiin – ensin koronan, sitten inflaation nostamien kustannusten vuoksi. Viimeksi kuluneen kahden vuoden aikana ruuan hinnat ovat kasvaneet viidenneksellä. Kehitys näkyy myös päivittäistavarakaupan kasvussa: viime vuonna kasvua 6 % ja arvo kokonaisuudessaan 22,9 miljardia euroa, selviää Päivittäistavarakauppa ry:n tilastosta.

Laadukas, terveellinen ruoka kuuluu kaikille varallisuudesta riippumatta.

Osuuskaupat on aikoinaan perustettu samasta syystä – tarjoamaan laadukkaita mutta edullisia tuotteita erityisesti osuuskaupan jäsenille. Ajatus on edelleen hyvin ajankohtainen. HOK-Elannolla on suuri vastuu siitä, mitä syömme ja juomme ja mitä siitä maksamme. Erityisesti nyt, kun hallitus on tuomassa 8 % viinejä ruokakauppoihin.

Kauppa on Suomessa hyvin keskittynyttä – S-ryhmän osuus oli viime vuonna 48,3 % ja K-ryhmän 34,3 %. Tästä syystä isoilla toimijoilla suuri merkitys meille kuluttajille tarjottaviin palveluihin ja tuotteisiin, koska kilpailijoiden on hyvin vaikea tulla markkinoille. Esimerkiksi ruuan verkkokaupan osuus on Suomessa vain prosenttien luokkaa – vaikka kuulumme maailman digitaalisesti kehittyneimpien maiden joukkoon. Kyse ei ole pelkästään suomalaisten halusta kuluttaa marketeissa, vaikka kaupan jättiläiset näin usein kertovat. Kotiinkuljetusten kustannukset ovat korkeita ja verkkokauppa perustuu keräilyyn samoista liiketiloista. Investoinnit verkkokaupan kehittämiseksi ovat jääneet verrattain pieniksi.

Olen lähtenyt mukaan politiikkaan, koska haluan olla tekemässä arkea parantavia päätöksiä ja vaikuttamassa tulevaisuuden kehityskulkuihin. Samasta syystä olen ehdolla nyt HOK-Elannon vaaleissa. Minusta HOK-Elannolla on kaksi tärkeää tehtävää, joihin haluan sen keskittyvän tulevina vuosina: terveellisen ja edullisen ruuan myyntiin sekä toimivan ja nopean kotiin kuljettavan verkkokaupan luomiseen, kattavaa kivijalkakauppaverkostoa unohtamatta.

Vaivatonta arkea, laadukasta ja terveellistä ruokaa kaikille, kuluttajia hyödyttävää kilpailua – näiden puolesta toimin edustajanasi HOK-Elannon valtuustossa.

Anniina Iskanius työntää ostoskärryjä parkkihallissa